torek, 11. februar 2014

KISIK IN GORIVA

Če se osredotočimo na dolgotrajno aktivnost, kot je tek, potem sta za gibanje potrebna kisik in goriva, ki so uskladiščena v mišicah ali pa jih uživamo med gibanjem.

Kisik, ki ga vdihavamo potuje iz pljuč do krvi do vsake mišične celice. Če anaerobne procese in tvorbo energije iz beljakovin in mlečne kisline zanemarimo, potem lahko rečemo, da v mišicah izgorevata le dve vrsti goriv: sladkor – glukoza in maščoba – maščobne kisline.

Sladkor dobijo mišice neposredno iz krvi ali pa ga črpajo iz zalog, ki so v obliki glikogena skladiščene v celicah. Enako velja za maščobne kisline. Ko tečemo, v mišičnih celicah izgoreva ena od teh goriv oz. njuna mešanica. Njun delež in uporaba na časovno enoto sta v danem trenutku odvisna od dveh faktorjev:

1. Porabe kisika (VO2), ki je neposredni kazalec intenzivnosti teka
2. Respiratornega količnika, ki je razmerje med količino izdihanega ogljikovega dioksida in vdihanega kisika

Poraba energije na časovno enoto je v največji meri odvisna od telesne mase in hitrosti teka. Porabljene kalorije, pa so odvisne od porabljenega volumna kisika, pri čemer vsak liter kisika sprosti približno 5 kcal energije. V mirovanju se v človeškem telesu vsako minuto porabi okoli 250 ml kisika, pri srednji intenzivnosti 3 litre, najvišje vrednosti pri vrhunskih športnikih pa presegajo 6 litrov kisika na minuto. Višje vrednosti porabe kisika navadno pomenijo tudi boljšo pripravljenost.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar