torek, 18. februar 2014

NAŠE TELO IN VODA

Voda premore precej čudovitih lastnosti. Je edina anorganska snov, ki v naravi nastopa v vseh treh agregatnih stanjih. Je neobhodna za delovanje človeškega telesa. Telo novorojenčka je vsebuje 75%, telo odraslega človeka 65%, telo starca pa 60%. 

Telesno aktiven človek s 70 kg izgubi dnevno slab liter vode z urinom, liter z znojenjem, 400 g vode izdihamo, nekaj pa se izgubi še preko kože in z iztrebki. Skupaj gre iz telesa za slabe 3 litre tekočine. V ravnovesnem stanju mora biti vnos vode kar najbolj enak njeni izgubi. Če se na kratek rok zgodi, da popijemo preveč tekočine se pospeši proizvodnja urina, ki je zato bolj prozoren, v nasprotnem primeru pa se delovanje ledvic upočasni.

Vode v telo ne vnašamo le s pitjem, ampak le-ta nastaja tudi kot produkt metabolnih procesov. Zato ji pravimo metabolna voda. Končni produkt razgradnje hranil sta metabolna voda in ogljikov dioksid. Pri oksidaciji 100 g ogljikovih hidratov nastane cca. 60 g vode, iz 100 g maščob je lahko pridelamo 100 g, pri razgradnji 100 g beljakovin pa v telesu ostane 40 g metabolne vode.

Če se najemo slane in zelo začinjene hrane, precej obremenimo svoje telo s črpanjem vode iz celic, kar spodbuja žejo. Če pa popijemo ogromne količine čiste vode, koncentracija z znojem in urinom izgubljenih elektrolitov v organizmu sčasoma pade na tako nizko raven, da nas lahko začno mučiti krči, čemur pravimo "zastrupitev z vodo".

Alkohol ni slab le zato ker uničuje možganske celice in pri presnovi uporablja vitamine in minerale, ampak predvsem zato, ker je diuretik. Glavna lastnost diuretikov pa je, da z blokiranjem delovanja antidiuretičnega hormona, ki uravnava izločanje tekočine iz telesa povzroča dehidracijo. Dan po prekrokani noči se med vzdržljivostno telesno preizkušnjo prav lahko zgodi, da v deficitu telesnih tekočin človek bidone prazni kot po tekočem traku.







Print Friendly and PDF

1 komentar: