torek, 6. maj 2014

OGLJIKOVI HIDRATI IN BELJAKOVINE PO KONCU NAPORA

Zaužitje ogljikovih hidratov in beljakovin skupaj v fazi odprto okno bistveno bolje učinkuje na določene fiziološke procese kot njihovo posamezno zaužitje. Veliko študij je enotno dokazalo, da kombinacija ogljikovih hidratov z višjim glikemičnim indeksom in beljakovin zviša stopnjo obnove glikogena v mišicah ter vpliva na povečano sintezo beljakovin (obnovo in rast mišic) v fazi odprto okno. Kdor ne izkoristi tega časovnega obdobja, bo venomer korak zadaj v stopnji regeneracije in s tem doseganju največje zmogljivosti organizma.

Razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami je odvisno od samega športa, individualnih lastnosti športnika ter ciljev treninga. V študijah, ki so dokazale prednosti  te kombinacije, je bilo razmerje med 2:1 in 4:1 v korist ogljikovih hidratov. 

Trda hrana je lahko enakovredna alternativa prehranskim dopolnilom, dokler količina hranil, ki naj bi jih zaužili po naporu, ni prevelika. Seveda to velja, vse dokler nam apetiti po trdi hrani to dovoli. Paziti je potrebno le, da bodo ogljikovi hidrati tisti z visokim glikemočnim indeksom in da bo količina beljakovin v zaužiti hrani zadostna. Od prehranskih dopolnil pa je primerna ena od oblik ogljikovih hidratov v prahu in beljakovin, ki se hitro absorbirajo. V poštev pridejo predvsem sirotkine beljakovine, najbolje izolat ali hidroizolat, ali v kombinaciji z njimi različne aminokisline, če je to potrebno.









Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar