torek, 2. december 2014

BABE IMAJO ZELENE PALCE

Ni rečeno, da je vsaka sočna baba vrtnarica, zagotovo pa ima zelene palce. Babe so v ustvarjalnem življenjskem obdobju, v času, ki spodbuja rast. Na babe z zelenimi palci se odzivajo rastline in ljudje. Babe gojijo rast. Babe dobro plevejo. Babe obrezujejo. Babe vedo, da različne rastline in različni ljudje potrebujejo različne okoliščine za bujno rast. Babe zaščitijo, kar je ranljivo, dokler ne zmore preživeti samo. Babe so se naučile biti potrpežljive. Babe znajo čakati, ko se letna obdobja menjavajo. babe vedo, da majhno lahko zraste veliko, da lahko zacveti ali rodi sadeže, preden umre.

Vrtnarjenje je prispodoba. A je tudi nekaj, s čimer se lahko dejansko ukvarjate. Delo z rokami, prekopavanje zemlje, da bi zrahljali prst za semena ali sadike, občutek sonca in sapice, mogoče celo to, da se znojite in umažete, je ravno tak, če že ne večji užitek kot jesti zrele paradižnike ali prinesti šopek sveže narezanih cvetlic v hišo. Če imate radi vrtnarjenje (ali katero drugo delo, ki pritegne vašo dušo), izgubite občutek za čas in se zatopite v sedanji trenutek. Prav ta značilnost razmejuje to, kar vas hrani ali vam daje energijo, od onega, kar vas izčrpava. Kar je za nekoga muka, je za drugega veselje.

Zelenopalčna učiteljica, terapevtka, urednica, mentorica, direktorica, mati ali ženska, ki prepoznava sposobnosti drugih, je podobna vrtnarici, ki ljubi svoje delo in ve, kaj je krhko in neodločno in potrebuje nežno roko, kaj je dragoceno in pomenljivo in kaj je treba obrezati. Ljudje ob njej rastejo in cvetijo. In tudi ona, v zameno, občuti vpliv do stopnje, do katere se je pripravljena razvijati.

Ko ženska stopi v babja leta, se predanost delu spremeni. Otroci postanejo neodvisni odrasli, upokojitev je na pragu ali na obzorju, napredovanje postane možnost ali pa nujnost, dogajajo se predvidljive in nepredvidljive stvari. Ne spreminjajo se le zunanje okoliščine; tudi vaše misli, občutki in sanje se lahko zamenjajo ali spremenijo. Mnoge ženske privablja samota, da bi premišljale, izražale sebe, se notranje razvijale ali si le vzele čas proč od drugih. Posebno na začetku tega novega življenjskega obdobja je notranji čas še kako pomemben. Baba napravi inventuro in se odloči, kako velik bo vrt in kaj bo na njem v obdobju v katero stopa.

Ženske od nekdaj žonglirajo s številnimi vlogami. Tako je bilo, ko so bile samo žene in matere s polnim delovnim časom, sedaj  ko imajo tudi službo ali kariero, pa žonglirajo bolj kot kdaj prej. Življenje je od ženske vedno zahtevalo prožnost in spretnost prilagajanja, toda še nedavno je bilo veliko bolj predvidljivo. 

V prvih babjih letih se mnoge modre ženske, ki ljubijo svoje delo, odločijo da bodo manj delale, izbirajo kaj bodo delale, ali se osredotočijo na manjše ustvarjalne podvige. Za druge je polna upokojitev lahko osvobajajoča. Končno imajo čas zase, za svoja iskanja, ustvarjalnost, konjičke in zanimanje. Zaposlene ženske, ki so morale delati štirideset ur na teden, se voziti na delo in domov in skrbeti za gospodinjstvo, so verjetno imele zelo malo razpoložljivega časa ali dohodka, pa vendar, če ste danes v babjih letih, ste vseeno imele majhen vrt, gojile zanimanja in zbirali semena možnosti za saditev, in sedaj je končno prišel čas zanje in za vas.

Vrtnarjenje zahteva budnost. Paziti je potrebno na majhno golazen in velike uničevalce, ki jim morate postaviti ograjo. Grožnje prispodobnemu vrtu po navadi prestavljajo dvonožne različice. Ženske, ki delajo doma, so že zdavnaj ugotovile, da morajo svoj čas neprehodno omejiti, saj ljudje domnevajo, da jih vedno lahko nadlegujejo s svojimi potrebami. Ko se upokojite, so spretnosti varovanja meja nadvse potrebne. Vrt, ki ste, zelo potrebuje zelene palce in trdne ograje.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar