četrtek, 18. december 2014

CIKLUSI - 2. del

Najbolj očiten ciklus je tisti, ki ga narekuje dnevna svetloba. Z njo je povezano delovanje mnogih hormonov, traja okoli 24 ur in mu pravimo cirkadiani ritem. V njem teče preko sto različnih bioloških procesov. Notranji dan je daljši od 24 u in je celo bližje 25 uram.

Glede na kronotip, to je lastnost, v katreme delu dneva je posameznik bolj aktiven, ljudi v grobem delimo na jutranje tipe - slavčke, ki hodijo zgodaj spat in tudi vstajajo prej, ter nočne tipe - sove, ki dolgo bedijo in je zanje noč zmeraj prekratka. Krivulja, ki kaže nihanje telesne temperature, precej lepo sovpada s srčno frekvenco v mirovanju, pa tudi z izločanjem hormonov, npr. adrenalina in kortizola, s pripravljenostjo na telesno aktivnost in za bazalnim metabolizmom. Cirkadianemu ritmu je podvržena tudi intenzivnost dihanja v mirovanju in celo hitrost strjevanja krvi, ki je največja zjutraj. Človek je najbolj zbujen okrog poldneva in v večernih urah.

Rušenje utečenih ritmov
Intenzivno gibanje slavčka v večernih ali ničnih urah poviša njegovo telesno temperaturo, zbudi organizem in zamakne upadanje temperature ter pripravljenost za počitek. Večerna telesna aktivnost, ki je ni na vsakodnevnem urniku, lahko precej poruši ritem organizma. Čeprav človek ni narejen za nočno izmeno, so vse bolj v modi rekreativni nočni teki, na triatlonih Ironman pa je aplavz najglasnejši pred polnočjo, ko tik pred iztekom časovne omejitve proti cilju za zadnjimi močmi kapljajo še zadnji jekleni. 
Povišana telesna temperatura znižuje tudi apetit in še podaljšuje čas, ko bomo z ne preveč polnim želodcem lahko mirno zatisnili oči. 
Težje kot ostati buden, kadar bi spali, je zaspati, kadar smo budni. Z vidika prilagajanja na časovno razliko (jet lag) je zato potovanje z letalom proti vzhodu občutno zahtevnejše od poleta na zahod. 

Z fiziološkega vidika ima rušenje naravnih ritmov na kratek rok negativne posledice. Izmenični delovni čas izčrpava, moti že tako okrnjen spanec in prehranjevalne ritme, zmanjšuje koncentracijo ter bistveno vpliva na nihanje razpoloženja in pešanje spomina. Vsakodnevno spreminjanje ure, ko se spravimo k počitku, iztiri ciklično izločanje hormonov in slabi njihov učinek, zato bi morali za kar najbolj uravnoteženo delovanje organizma skrbeti za dnevno enak ritem gibanja, prehranjevanja in počitka.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar