ponedeljek, 16. marec 2015

BODEC - 2. del

Kaj lahko storimo?

Pazimo kaj jemo
Da bi se popolnoma izognili bodcu, je najbolje, da dve do tri ure pred naporom ne jemo in ne pijemo. to priporočilo ni preveč praktično, vsaj kar se tiče pitja, ker lahko pripelje do dehidracije. Tako Morton predlaga, da redno jemo več majhnih obrokov, namesto da bi si privoščili en sam, a obilen obrok. Na ta način ne bo v želodcu nikoli preveč hrane, s tem pa naj bi bilo draženje parietalnega preritoneja manjše. Če smo nagnjeni k bodcu, se je tudi priporočljivo izogibati hrani, ki je energetsko zelo gosta s sladkorji. Odsvetujejo se predvsem jabolka, sadni sokovi, čokolada in mlečni izdelki. Hrana te vrste naj bi sploh pogosto pripomogla k nastanku bodca.

Ogrejmo se
Ker nastane bodec bistveno pogosteje pri visoko intenzivnnem naporu in je njegova pojavnost manjša , če smo dobro ogreti, je dobro, da se pred takšnim naporom dobro ogrejemo. Posebej je to pomembno ob naporu v hladnem vremenu.

Sklonimo se ali pa ležimo in pokrčimo kolena
Če pa vsi napotki odpovedo in prider do bodca, se ustavimo in sklinimo v pasu ter to pečkrat ponovimo. Včasih je še bolj učinkovito, če ob tem tiščimo toko v bolečo točko. Če je bodec zelo hud, lahko ležemo na tla in pokrčimo kolena. Če je vzrok bolečine, ki nas je ustavila res bodec, bo bolečina prenehala. Če pa je vzrok resnejši, na primer bolečina v zgornjem delu trebuha ali lopatici zaradi prizadetosti srčne mišice, lahko bolečina vztraja.
Nekateri predlagaj, da se naučimo dihati s trebušnimi mišicami. Upoštevajoč teorijo, da je bodec krč trebušne prepone zaradi preutrujenosti dihalnih mišic, naj bi to zmanjšalo verjetnost njegovega nastanka. ker pomeni trebušno dihanje tudi trening trebušne prepone, se z njeno okrepitvijo posredno zmanjša tudi draženje trebušne mrene. Ker pa traja učenje trebušnega dihanja dlje časa, po literaturi celo do dva meseca, si je treba, če želimo s tem novim pristopom preprečiti bodec, ki nam greni veselje do tekaških tekmovanj, za učenje tehnike vzeti dovolj časa.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar