sreda, 11. marec 2015

DOTIK ZA ZDRAVJE IN SREČO

Ena od razlag dotika je telesni stik, čustveni vpliv. Zanimivo je, da je dotik prvi občutek, ki ga razvijemo. Pri plodu se do šestega tedna nosečnosti že začne razvijati dotik. to je temelj vseh naših preostalih sredstev sporazumevanja. Kot novorojenčki se dotikamo, da lahko preživimo, kakovost dotikov, ki smo jih deležni pozneje v življenju, bo določila našo samopodobo, sposobnost za vzpostavljanje dolgotrajnih odnosov s soljudmi in sposobnost, da sprejmemo samo sebe, tako telesno kot duševno.

Ljudje že tisoče let poznajo masažo in njeni učinki so temeljito dokumentirani, zato dobro vemo, da nam koristi. Redna masaža nam omogoča, da postanemo bolj umirjeni, bolj zdravi in srečnejši.

Kako torej deluje?
Masaža poži pod kožo sproži zapletene postopke: hormoni in signalne snovi prenašajo sporočila v možgane in nazaj - nekatera so spodbujajoča, druga pomirjujoča.  Znano je, da dotik zvišuje raven oksitocina, hormona, ki nas sprošča, to pa je v našem hitrem in sodobnem življenju nujno, če hočemo znova vzpostaviti telesno, čustveno in duševno ravnotežje.

Zakaj masaža?

Beseda masaža izhaja iz grške besede massein, kar pomeni gnesti in opisuje tehniko, ki je stastavni del današnje masaže.

Tudi besedna zveza terapevtski dotik izvira iz grške besede therapeutikos, in se nanaša na učinek zdravljenja.


Američani so do 19. stoletja namesto izraza masaža uporabljali izraz frictio, ki izvira iz latinščine in pomeni drgnjenje oziroma trenje.

V Indiji je bila umetnost masaže poznana kot šamponiranje, na Kitajskem kot cong-fu, na Japonskem pa kot ambuk.

Danes pogosto uporabljamo izraz švedska masaža, ki se nanaša na delo Pera Henrika Linga, Šveda, ki je bil začetnik masažnega gibanja na zahodu.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar