torek, 24. marec 2015

PREMALO ČASA? RESNICA ALI SAMO IZGOVOR?

Vsi vemo kako koristna je telesna dejavnost. Ne samo da z njo porabljamo maščobe in kalorije, temveč ugodno vpliva tudi na delo srca in pljuč, krepi mišice, dviguje raven telesne energije. Vse omenjeno ugodno vpliva tudi na dolžino življenja. Pa vendar so redki tisti, ki redno vadijo in ne le nekaj tednov ali mesec dni pred skokom v kopalke. 
Najbrž tudi samo poznate vse možne izgovore, kako se izogniti telesni dejavnosti: ob njej se dolgočasim, ne pokažejo se nobeni rezultati, prenaporno je, .... in številka ena med izgovori - ni časa!

Med vami so tudi takšni, ki imajo občudovanja vredno lastnost, da svoje odločitve in naloge vedno pripeljejo do konca. So trmasti in vztrajni. O svoji teži ne razmišljajo prav veliko, čeprav se počasi a vztrajno veča. Od jutra do večera mislijo samo na delo, delo, delo. Pravi "deloholiki". Rekreacija? Lepo vas prosim!

Saj vas prijatelji kdaj pa kdaj pregovorijo in se pozimi odpravite na kakšno smučišče, potem pa se zgodba o gibanju že skoraj konča. Na morju sicer veliko plavate, toda kaj, ko to ne ostane trajna navada. Vaše počutje pa je iz dneva v dan slabše. Morda zaradi prihajajoče pomladi, preveč dela in skrbi? Vsekakor pa zaradi pomanjkanja gibanja in nepravilne prehrane. Že pri hoji po stopnicah se hitro zadihate. Odločite se za hujšanje, in to tisto zdravo, s pravilno uravnoteženo prehrano in veliko gibanja. Vendar na prvo oviro naletite že pri rekreaciji - za začetek naj bi vsaki dan hodili približno eno uro. "Ena ura hoje? Saj vendar delam tudi po 16 ur na dan!" Najbrž si niti v sanjah ne znate prestavljati, kako si je mogoče odtrgati uro za hojo ali kakšno drugo obliko telesne dejavnosti. Naenkrat pa s pomočjo prijateljice in veliko trdne volje ugotovite, da vam to uspeva in da vas je tak način življenja popolnoma spremenil. Počutite se veliko bolje in naenkrat imate veliko več energije in volje. Seveda vsakogar zanima, kje ste nenadoma vzeli ta čas.

STOP IZGOVOROM!
Razen če ne trenirate za maraton, potrebujete za dobro počutje in zdravje le dobri dve uri na teden. Razporedite si ta čas na nekaj dni v tednu, na primer vsaki dan po 20 minut oz. na tri vadbe v tednu po 50 minut. Če še vedno mislite, da ne morete najti niti 20 minut vsaki dan, bodite telesno dejavni vsaj nekaj minut zapored, vsakič, ko se vam ponudi za to priložnost.

Vsi smo občasno nezadovoljni s svojim videzom. Če se izogibate telovadbi, ker se ne počutite dobro v oblačilih, ki preveč odkrivajo, ali mislite, da bodo drugi buljili v vas, vadite s prijateljico. Vpišite se v začetno skupino skupaj z nekom, za katerega veste, da vam bo stal ob strani in da se lahko nanj zanesete. Skupaj lahko uživate v učenju novih gibov in se pri tem počutite prijetno in sproščeno. Imejte se radi. Spoprijateljite se s svojim telesmo in se ukvarjajte z njim, kadarkoli se ponudi priložnost za to.

Obiščite kozmetičarko, privoščite si masažo - vendar ne dovolite, da zato izpustite vadbo.

Če resnično ne zberete dovolj poguma, da bi se soočili z nabito polno dvorano, se lahko odločite za telovadno doma. Za aerobno vadbo vam zadošča že klopca in kolebnica. Pri vajah za krepitev mišic lahko uporabite elastične trakove, ročne uteži ali tudi plastenke. Pri vajah raztezanja si lahko pomagate z brisačo. Mnogo video posnetkov pa dandanes najdete že na youtubu.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar