torek, 31. marec 2015

STOP IZGOVOROM

Tako zelo sem utrujena. Sita sem službe in nenehnega dela doma. Ne vem, kaj bi storili mož in otroci, če jim samo en dan ne bi stregla? Kako sploh komu lahko uspe zraven odgovornega dela v službi, zahtevnega moža, otrok in bolne matere najt čas še za rekreacijo? Vadba res ni na seznamu mojih skrbi.
Zahtevno in odgovorno delo v službi, pomanjkanje časa in denarja, predvsem utrujenost so najpogostejši izgovori. A utrujenost ne bo izginila kar sama od sebe, časa ne bo nikoli več, če ga ne boste bolje načrtovali in služba ne bo nič manj zahtevna in odgovorna, če se ne boste naučili bolj učinkovito spopasti s stresnimi situacijam.

SPOPADIMO SE Z NAJPOGOSTEJŠIMI IZGOVORI!

Nimam dovolj časa!
Ko postane življenje preveč napeto, hektično, je običajno vadba prva, ki jo črtate z urnika. Kako preprosto se je prepričati, da jutranji tek lahko počaka do kosila ali na čas po večerji in nato do jutri - in končno si rečete: Nadaljevala bom naslednji mesec.

Rešitev:
Obveznosti, odgovornosti in zahteve posla, družine in družabnega življenja bodo zmeraj. Ko boste dopustili, da bodo vaše potrebe vedno na drugem mestu, boste prav vi potegnili kratko. Dejstvo je, da lahko izberete in daste vadbi prioritetno mesto v vašem življenju zdaj ali pa počakate, dokler ne boste to prisiljeni storiti iz zdravstvenih razlogov. Pravijo, da ljudje, ki ne najdejo časa za vadbo, bodo prisiljeni najti čas za bolezen. Če ne boste poskrbeli zase zdaj, boste nekega dne ugotovili, da ne morete poskrbeti za posel, družino ali katere koli druge dejavnosti. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki so redno telesno dejavni, niso samo bolj zdravi, pač pa tudi bolj produktivni - pravzaprav boste z dobro telesno pripravljenostjo naredili več. Ni treba, da je vadba ogromna časovna obveznost. Tudi 10 do 30 minut na dan lahko ob doslednem in rednem izvajanju predstavlja koristi za zdravje in počutje.

Nimam energije!
Imeli ste zelo dolg in naporen dan ali ste utrujeni od pozne zabave prejšnjega dne in si resnično želite oditi domov, sesti pred televizor in odklopiti.

Rešitev:
Morda si izberete drug termin vadbe. Ali pa vstanete 45 minut prej, se odpravite na jutranji tek ali hojo in si napolnite baterije. Lahko pa imate svojo športno opremo v avtomobilu in se ustavite v fitnes centru na poti domov, namesto da greste najprej domov. Tako ne boste premamljeni s televizijo. Lahko pa se dogovorite s prijateljico ali prijateljem, ki ga s svojo odsotnostjo zagotovo ne boste hoteli razočarati. Boste videli, da je to daleč od izčrpavanja. Vadba vam do dala še več energije.

Sovražim šport in rekreacijo! Preveč boli!
Vsakič, ko pridete s teka vsa naslednji teden vse boli in raje odnehate. Tudi ko ste s prijateljico igrali badbinton, nekaj naslednjih dni sploh niste mogli dvigniti roke,...

Rešitev:
Morda še niste našli telesne dejavnosti, ob kateri bi resnično uživali ali pa si želite v prekratkem času preveč, si nakopljete bolečine in skoraj ves teden ne morete početi ničesar. Na začetku je vadba res lahko malce naporna, vendar če najdete telesno dejavnost ob kateri boste resnično uživali n lahko ob njej vzrajate, boste celo odkrili, da vadbo potrebujete tako fizično kot mentalno. Če želite vztrajati pri izbrani aktivnosti, je nekaj gotovo: ne poskusite narediti preveč naenkrat. Zmeraj se najprej ogrejte in na koncu ohladite. Med vadbo res lahko čutite nekaj nelagodja in mišične utrujenosti ali rahlo pekočo bolečino ob koncu. Dva do tri dni po vadbi lahko celo čutite razbolele mišice. To je normalno, zlasti če niste bili tesno dejavni dlje časa. 

Ne vidim nobenih rezultatov. Ne splača se več truditi!
Ena največjih ovir, s katerimi se srečujejo začetniki, je da rezultati na videz ne usrezajo vloženemu trudu. Morda ste telesno dejavni že nekaj tednov, ko stopite na tehtnico pa, .... ups - nobene spremembe! Dobite občutek, da program ne deluje in se vdate.

Rešitev:
Teža ni točen, zlasti pa ne edini način za merjenje napredka. Se spomnite, ko ste lahko izvedli le tri sklece? Zdaj nimate nobenih težav z izvedbo desetih. V četrto nadstropje pridete brez težav, čeprav ste še pred dvema tednoma prisopihali kot stara lokomotiva. S petletnim otrokom se brez težav celo uro podite po igrišču, kljub temu, da ste menili, da ste že prestari za živahne igre v naravi. Napredek se prav gotovo že pozna, čeprav ga na tehtnici morda še ne vidite. In oblačila, počutje, ...

Ves čas se odpovedujem. Dovolj mi je tega!
Vsakdo lahko hitro podleže skušnjavi. V tem trenutku raje razmišljajte o užitkih, kaor o posledicah, ki jih boste deležni. Za doseganje želenih rezultatov sta potrebni disciplina in močna volja.

Rešitev:
Vztrajati pri vadbi ali dieti je tako, kot vzgajati svoje otroke. Ko vas občasno spravijo ob živce, bi jih najraje nadrli, pa vendar raje preštejete do deset in  previdno izberete besede. Izvajanje take vrste discipline vam daje dober občutek, kajne? Kakorkoli že, veste da s kričanjem na otroke ne boste dosegli ničesar. 
Predstavljajte si, da vsakič ko vadite, vztrajate pri dieti ali se odločite ne vdati se nezdravim navadam, ob bolj zdravem načinu življenja niste za nič prikrajšani, pač pa si podarite nekaj za telo in tudi za dušo. Spomnite se na to naslednjič, ko vas bo mamil občutek zgrabiti kos torte. Svoje dejanje si predstavljajte kot nekaj, kar si podarite in ne kot nekaj, čemur se odrekujete.





Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Tudi pri meni je trajalo leta in leta, da sem se naučila, da moram najprej poskrbeti zase. Ko si pišem seznam opravil, je rekreacija vedno prednostna naloga, tudi, če se mi ne ljubi, in tudi, če ostane tisti dan perilo neoprano in za kosilo jemo zgolj pečeno jajco... Moraš biti egoist, da ne izgoriš.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, nekaj časa je treba, da se telo in um navadita na rekreacijo... potem pa.. potem pa ne moreš več brez.
    Jaz imam pogosto zanimive dialoge s sabo, ko se vozim iz službe; ne ljubi se mi, vreme je čudno, lahko bi kaj pospravila itd. a ko pridem domov, avtomatsko zavijem k športni obleki in čez 15 minut že tečem :)
    Nadinka, točno tako kot praviš v zadnjem stavku. Moramo poskrbeti zase!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja. In kaj je najlepše ko postaneš "egosit"? Ugotoviš, da se svet še vedno enako vrti naprej in da te vso neoprano perilo počaka in da znajo tudi drugi skuhat, če mati ne zmore. Predvsem pa .... odlično se počutiš, ko storiš nekaj zase.

    OdgovoriIzbriši