sreda, 6. maj 2015

DANES PEČEMO KRUH

Vam je zmanjkalo "trgovinskega" kruha? Zakaj nebi spekli svojega - domačega. Takega lepo dišečega, brez konzervansov in okusnega?

Ne znate? Eh, nič hudega, saj se boste naučili. Tudi jaz nisem znala peči kruha, ko sem se tega opravila lotila. Pa je šlo. Vaja dela mojstra.

Sedaj pa hitro po sestavine in se lotimo dela.

DOMAČI POLNOZRNATI KRUH Z RŽENO MOKO

Sestavine:

  • 400  g ržene moke
  • 300 g polnozrnate moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • olivno olje
  • cca. 3 dcl vroče vode


V večjo skledo odmerim moko, vanjo naredim jamico in noter nadrobim kvas. Posujem ga s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo. Počakam cca. 10 minut, da kvas naraste, nato dodam sol, olje in preostalo vodo in zmešam gladko testo. Miksam oziroma ročno gnetem tako dolgo, dokler testo ne odstopi od stene posode. 
Nato posodo pokrijem in počakam, da testo naraste. To se zgodi približno v eni uri ali pa malo več. 
Nato maso ročno pregnetem in oblikujem hlebec. Položim ga na pekač in ga za 20 minut pokrijem s kuhinjsko krpo, da ponovno vzhaja. Medtem segrejem pečico - na 250 stopinj.

Vzhajan kruh večkrat zarežem in pekač postavim v pečico. Kruh pečem cca. 45 minut. Prvih 15 minut na 250 stopinjah, nato pa na 200 stopinjah. 

Pečeni kruh položim na kuhinjsko rešetko, da se ohladi, nato pa ga pospravim. 

Baje, da kruha ne smemo shranjevati v plastični vrečki, ampak je bolje, če ga zavijemo v papirnato ali pa celo v platneno vrečko. 
Ne vem. Meni se zdi, da se v papirnati vrečki takooo hitro posuši in postane trd. 






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar