petek, 15. maj 2015

SODA BIKARBONA IN ŠPORT

Soda bikarbona je sredstvo, ki nevtralizira kislino. Soda bikarbona nastaja naravno v našem telesu, zelo poznana pa je tudi kot prehranski izdelek za uporabo v kulinariki. 
In kako lahko navadna soda bikarbona pripomore športniku?
Intenzivna in predvsem visoko intenzivna vadba povzroča nastanek mlečne kisline ter nekaterih drugih kislin in presnovnih odpadkov. To povzroča zakisanje telesa oziroma padec pH v krvi in celicah, ki posledično povzroči, da mišice niso več sposobne normalnih kontrakcij. Primer so sprinti nad 200 metrov, kjer mlečna kislina popolnoma zakisa noge ali pa izvajanje počepov, kjer začnejo noge peči in kmalu več ne moremo izvesti nobene ponovitve.

S sodo bikarbono je bilo narejenih kar veliko znanstvenih raziskav. Kljub temu, da nekaj študij ni pokazalo pozitivnih učinkov sode bikarbone na športnikovo zmogljivost, je velika večina pokazala, da pravilna suplementacija s sodo bikarbono dokazano pripomore k višjemu pH v kriv in večji zmogljivosti. 
Soda bikarbona učinkovit pomaga le pri visoko-intenzivnih naporih, ki trajajo od 1 do 6 minut, v količini med 0,2 do 0,5 mg na kg telesne teže, zaužiti 90 min. pred naporom. Pri takšnem protokolu soda bikarbona zagotovo doda tisto nekaj več.

Žal pa ima vnos tako velikih količin dve negativni lastnosti. Prva in največja so prebavne težave, zato je priporočljivo zaužiti sodo bikarbono v več manjših odmerkih. Prvi način je, da pričnemo z vnosom 3 ure pred pričetkom tekmovanja, nato pa vsakih 20 minut popijemo manjši odmerek, vse do zadnjega, ki naj bo 30 min. pred začetkom tekmovanja. Ko se na to navadimo, počasi zmanjšujemo število odmerkov, hkrati pa prestavljamo čas prvega odmerka bližje startu tekmovanja, a ne manj kot 90 min.

Drugi način pa je, da potrebno količino razdelimo na dva dela. Prvega spijemo 90 min. pred tekmovanjem, drugega pa 30 min. pred tekmovanjem. Dodajanje s sodo bikarbono je vsekakor potrebo preizkusiti že prej na treningu.

Druga velika težava sode bikarbone pa je, da z njo zaužijemo veliko količino natrija, kar je daleč od zdravega načina prehranjevanja, zato se sode bikarbone poslužujemo le na najpomembnejših tekmovanjih v sezoni.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar