torek, 9. junij 2015

OMEGA-3 MAŠČOBE

Najpomembnejša prehranska dopolnila za športnike, ki vsebujejo maščobe, so tista, katerih glavna sestavina so omega-3 maščobne kisline. Suplementacije z omega-3 maščobnimi kislinami naj bi bila eden izmed prvih korakov v svet prehranskih dopolnil. v športu se najpogosteje uporabljajo naslednja:

Laneno olje je izredno živilo, saj v primerjavi z ostalimi olji vsebuje veliko alfa-linolejske kisline (iz katere lahko telo gradi maščobni kislini EPA in DHA) in ima zelo dobro razmerje omega-3 : omega-6, približno 3:1. Prednost lanenega olja je tudi da, da ga lahko zaužijemo v naravni obliki (tekoče olje) in ne v kapsulah. A tu je potrebno omeniti, da zaradi specifičnega (močnega) okusa nekateri tega vseeno ne bodo mogli storiti in bodo tako prisiljeni poseči po kapsulah. Laneno olje je rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin in je primeren za vegetarijance in vegane.

Ribje olje. Visoko maščobne ribe kot so losos, tuna, skuša, itd. vsebujejo veliko esencialnih maščob, predvsem veliko EPA in DHA maščobnih kislin. Ribje olje v skoncentrirani obliki se tako seveda množično uporablja kot prehransko dopolnilo. Poleg tega da je neposredni vir EPA in DHA, vsebuje še določene antioksidante (npr. selen) in vitamine. Na voljo je najpogosteje v obliki kapsul, redkeje tudi v tekoči obliki.

Olje iz ribjih jeter je zelo sorodno prehransko dopolnilo ribjemu olju. Poleg EPA in DHA vsebuje še bolj ali manj velike količine vitaminov (odvisno od kakovosti izdelka), predvsem vitamina A in D. Ponavadi se proizvaja v kapsulah.

Kompleksne formule: seveda niso vsa prehranska dopolnila, ki vsebujejo omega-3 maščobe, narejena samo iz enega vira, ampak obstajajo tudi kompleksne formule, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline in EPA ter DHA, pridobljene iz več različnih virov. Pri nakupu moramo biti pozorni na vrsto vira, saj če izdelek vsebuje ribje olje ali olje ribjih jeter, ni primeren za vegerariance in vegane.

Učinek, uporaba, doziranje: Omega-3 maščobne kisline so eno izmed osnovnih prehranskih dopolnil, ki naj bi jih športniki uporabljali v programu suplementacije. Čeprav so dokazani vplivi teh maščob na telo bolj povezani s splošnim zdravjem kot s povečanjem zmogljivosti organizma, jih priporočajo vsem športnikom. V prodaji je več različnih virov omega-3 maščobnih kislin v prehranskih dopolnilih, najboljši pa so laneno olje, ribje olje in olje ribjih jeter. Pri nakupu moramo biti pozorni na kakovost, saj izdelki slabše kakovosti vsebujejo manj biološko aktivnih snovi, vitaminov in antioksidantov. Priporočen odmerek je različen za posamezne vrste omega-3 maščob. V splošnem pa so priporočila naslednja: 
laneno olje -          1 do 3 žlice na dan
ribje olje -             1000 do 4000 miligramov na dan, če je izdelek v kapsulah
                             1 do 4 čajne žličke na dan, če je izdelek v tekoči obliki
olje ribjih jeter -    1000 do 4000 miligramov na dan (v kapsulah)







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar