četrtek, 4. junij 2015

PIRAMIDA PREHRANSKIH DOPOLNIL - 3. del

TRETJI NIVO PIRAMIDE
prehranskih dopolnil sestoji iz potencialno dokazanih snovi, ki lahko imajo pomembno vlogo v prehrani športnika. Sem sodijo aminokisline BCAA, glutamin ter kompleksi prostih aminokislin, HMB, pospeševalci NO in beta-alanin. Z njimi učinkovito razširimo repertoar prehranskih dopolnil za največjo zmogljivost. Medtem ko lahko aminokisline BCAA, glutamin in proste aminokisline uživamo skozi velo leto, se naj ostala prehranska dopolnila na tretjem nivoju uživajo izmenično oziroma ciklično. Značilnosti vsakega prehranskega dopolnila posebej seveda določajo količino, čas in način uporabe, saj imajo specifičen vpliv na telo, s katerim nadgradimo shemo. sestavljeni iz dopolnil prvega in drugega nivoja piramide. Njihova uporaba je varna, z eno izjemo - pospeševalci NO so v večini primerov dodane razne druge snovi, zato velja biti pazljiv pri izboru te vrste izdelkov, da ne bi pomotoma zaužili katero od prepovedanih substanc.

ČETRTI NIVO PIRAMIDE
sestoji iz prehranskih dopolnil, ki imajo določene za šport potencialne učinke. Njihova uporaba ni znanstveno potrjena, a značilnosti posameznih snvoi v teh prehranskih dopolnilih so za športnika zanimive, saj bi lahko v določenih primerih pozizivno pripomogle pri regeneraciji oziroma obnovi telesa in s tem posredno k povečani zmogljivosti. Prehranska dopolnila četrgega nivoja piramide so: cink, krom, l-karnitin, magnezij, ginseng in MCT maščobe. Pogojno lahko na četrti nivo uvrstimo tudi arginin, OKG, AKG, .... Uporaba dopolnil tega nivoja je varna, seveda odvisno od lastnosti posameznega prehranskega dopolnila. Priporoča se ciklična uporaba substanc iz tega nivoja, razen morebitnega deficita katerega od mineralov (magnezij, krom, cink).

PETI NIVO PIRAMIDE
predstavlja najmanjši del piramide, sestoji pa iz daleč največjega števila prehranskih dopolnil. Razlog je preprost - trg je nasičen s številnimi znanstveno neutemeljenimi prehranskim dopolnili, ki nimajo nikakršnega realnega vpliva na povečanje zmogljivosti športnikovega organizma. V tem delu so vsa prehranska dopolnila, ki niso našteta v prejšnjih nivojih. Njihova uporaba je popolnoma eksperimentalna, najpogosteje pa tudi nepotrebna. Obljube prodajalcev in proizvajalcev so velike, a praksa je največkrat povsem drugačna.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar