četrtek, 1. december 2016

DIŠI PO KRUHU

Doma smo nekoliko omejili uporabo kruha, a še vedno nam tekne in še vedno večkrat zadiši po svežem domačem kruhu. Malo se pogrejmo, stopimo v kuhinjo in vklopimo pečico, ter ustvarimo slasten domači hlebec.

DOMAČ RŽENI KRUH

Sestavine:

  • 700 g ržene moke
  • 1 vrečka kavas
  • 1 žlička sladkorja
  • cca. 3 dcl. vroče ajdove vode, ki je ostala od kuhanja žganjcev
  • 1 žlička soli
  • malo olivnega olja


Moko presejem v večjo skledo, ter vanjo naredim jamico. Noter nasujem kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo. Ko naraste, dodam sol in oje in ajdovo vodo, ter zmesim gladko testo. Nato skledo pokrijem s krpo in počakam kakšno uro, da testo naraste. Za tem ga ponovno pregnetem in oblikujem štruco. Položim jo na pekač obložen s peki papirjem ali silikonsko podlogo, ga ponovno pokrijem, ter vklopim pečico na 250 stopinj. Ko se segreje, štruco nekaj krat prečno zarežem, ter pekač postavim v pečico. Kruh pečem cca. 15 minut na 250-tih stopinja in nato še cca. 30 minut na 200 stopinjah.
Pečen kruh postavim na rešetko in počakam, da se ohladi. Nato ga shranim. Vmes pa seveda ne gine kakšen kos svežega, toplega kruha z domačim maslom.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar