petek, 20. januar 2017

12 PRAVIL ZA POZORNO POSLUŠANJE

Bog je vsakemu od nas namenil dvoje ušes in ena usta. Mogoče nam s tem hoče kaj povedati. Mi pa, kot se to pogosto zgodi, ne poslušamo.

Raziskave kažejo, da slišimo le približno 50% tistega kar nam drugi povedo.

12 Pravil za pozorno poslušanje:
1. Imejte zaprta usta, zato da bodo lahko ušesa odprta.

2. Poslušajte z vsemi čutili. Najprej prisluhnite z ušesi. Naj bodo široko odprta. Ne pristanite na to, da slišite le petdeset odstotkov, štartajte na vse.

3. Poslušajte z očmi. Ne odmikajte oči od sogovornika; tako boste pokazali, da mu sledite. Vsi poznamo rek: "Noter na eno uho, ven na drugo." Nihče pa še nikoli ni slišal reka: "Noter na eno oko, ven na drugo."

4. Poslušajte s telesom. Svojo pozornost kažite s celim telesom. Sedite vzravnano, ne zleknjeno. Rahlo se nagnite naprej, za vtis večje pozornosti. Tudi se telesno držo pokažite, da zbrano poslušate.

5. Bodite zrcalo. Nasmehnite se, ko se nasmehne sogovornik, namrščite se ali pokimajte, tako kot to stori on.

6. Ne segajte v besedo. To pretrga tok razmišljanja in povzroča nervozo.

7. Izogibajte se zunanjim motnjam. Če ste v svoji pisarni in imate tajnico, ji recite, naj zadrži vse telefonske klice. Ali pa opravite pogovor tam, kjer veste, da vas ne bo nihče motil.

8. Naj vas ne motijo drugi zvoki. Izključite radio, televizijo ali glasob. Nič ne sme tekmovati z osebo, ki ji boste prisluhnili.

9. Naj vam nič ne odvrača pogleda. Nič vas ne sme motiti, da ne bi poslušali tudi z očmi.

10. Zberite se. Ves čas bodite pozorni na sogovornika. Takrat ne smete gledati na uro, čistiti nohtov, zehati, prižigati cigarete ali pipe. Pravzaprav, nikar ne kadite. Že samo priprava cigarete vam lahko poruši koncentracijo.

11. Poslušajte med vrsticami. Poskušajte slišati tudi tisto, kar ni izrečeno naravnost. Včasih je tisto, česar človek ne izreče, bolj pomembno kot vse tisto, kar je povedal. Intonacija, nepredvidena gesta, odtenek v glasu, kašelj v zadregi - vse to so znaki, da oseba nekaj sporoča, a ne z besedami.

12. Nikar ne bodite SBST. SBST je tisti človek, kateremu rečemo: "Samo besede so te." Vi tudi nekaj storite, in sicer tako, da zelo pozorno poslušate. SBST ljudje se vrtijo okrog avtomatov za pijačo in kavo, opravljajo, pripovedujejo šale. Pravimo jim zgube, ker so zgubljeni in na trgu delajo izgubo.

Vir: Joe Girard in Robert Casemore, Kako najbolje tržim sebe






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar