četrtek, 9. november 2017

MNOGO TEGA O PALAČINKAH

Etimologija teh čarobnih besed gre tako:

nem. Palatschinke ← češ. palačinka ← mađ. palacsinta ← rom. placinta.

Pri nas jih jemo ob vseh priložnostih, prodajajo jih skoraj povsod, vsi jih pečemo oziroma vemo, kako se jih peče. Le kdo peče palačinke po receptu? In le kje vse jih pripravljajo in kako?

Palačinke ali crêpes - oboje se pripravi iz pšenične moke, jajc in mleka. Mnogokrat se uporabi tudi slatina, v crêpes pa se doda še maslo. Tekoča zmes se zlije na vročo, v glavnem namaščeno ponev in na kratko popeče z obeh strani. V Franciji so izjemno tanke, v drugih krajih pa puhaste. Ruskim palačinkam, ki se imenujejo bliny, se doda kvas. Angleške in finske palačinke se pretežno pečejo v pečici. Najpogosteje se polnijo z marmelado, skuto, orehi, sladkorjem in prelivajo z raznimi jajčnimi, vanilijevimi ali čokoladnimi prelivi ali pa se servirajo s sadjem.

Kako so nastale?

Zapisi o palačinkah izvirajo še iz Rimskega Carstva, kjer so se jedle z medom in poprom.

Crêpes je francoski naziv za naše palačinke, vendar pravijo, da so jih v teh krajih, natančneje v Bretaniji, pripravljali februarja - kot poslastico ob praznovanju prihoda svetlobe in pomladi ob koncu zime.

Obstajajo mnoge različice palačink, med katerimi izstopajo:

Crêpe Suzette - palačinke s pomarančno lupinico in likerjem Grand Marnier. Le - te naj bi nastale, ko si je princ iz Walesa zaželel sladico iz palačink, šef kuhinje Henri Charpentier pa mu jih je pripravil in jih poimenoval po dami, ki je tistega večera spremljala princa. Omenjeni šef je takrat delal v Monte Carlo`s Cafe de Paris, zasluge za najbolj poznano vrsto palačink pa je v svoji avtobiografiji iz leta 1934 pripisal kar sam sebi. Da pa je ta zgodba precej sumljiva, dokazuje omenjanje prav te vrste palačink že leta 1903 v knjigi Augustea Escoffiera, francoskega kuharja.

Iz Francije prihajajo prav tako slane palačinke socca s čičeriko in olivnim oljem.

Cherry Kijafa Crepes izdelujejo s Cherry Kijafa vinom (dansko vino).

Poznana je torta iz palačink, takoimenovana Mille Crepe, ki se najpogosteje kombinira z jagodami in sladko smetano.

Ruske palačinke, bliny, so najpogosteje slane in se pripravljajo iz ajdove moke.

Indijske dosa se tradicionalno pripravljajo iz riža in leče. Na zunanji strani so hrustljave, znotraj pa mehke - gobaste. So slane, polnijo pa se z začinjeno zelenjavo. Ena izmed različic dosa palačink je tudi rava dosa - palačinke pripravljene iz pšeničnega zdroba in jogurta.

Angleške Toad in a hole palačinke so slane, polnjene s klobasicami ali svinjino, zapečene v pečici in premazane z jajci. Pogosto so jih jedli v angleških kolonijah, npr. na Kitajskem.

Iz Kitajske prihajajo palačinke z mlado čebulo, katera se doda v testo, ki je trdo in ga je pred pečenjem potrebno razvaljati. v Angliji so praznovali tudi Dan palačink - gospodinje so jih pripravljale, da bi porabile jajca in mleko pred pričetkom velikonočnega posta.

Pannukakku, so Finske palačinke, katerim se dodaja kardamom, pečejo pa se v pečici, da postanejo puhaste.

Iz Tajske prihajajo palačinke roti, s karameliziranimi bananami.

Palačinke se seveda jejo tudi v Ameriki, od koder izvirajo vsem poznane debelejše palačinke, flapjacks, ki jih tradicionalno servirajo z javorjevim sirupom in sadjem.

Palačinke se torej jedo po celem svetu pri čemer nosijo različne, zanimive nazive: slovensko ime izhaja iz nemškega in je v celotni srednji evropi takorekoč enak; v italiji bomo jih našli pod imenom crespella, indijske so dosa, mehiške pa vsem poznane tortilje.

Kakšne nazive pa nosijo drugod?

albanski: krep, palaçinka
bosanski: palačinka
bugarski: палачинка (palačinka)
češki: palačinka
njemački: Pfannkuchen
danski: Pandekager
španjolski: Crepes (Španjolska), Panqueque o Crepa (Južna Amerika)
nizozemski: flensje
finski: ohukainen, also lätty, lettu or räiskäle
galješki: filloa or freixó
grčki: κρέπα (krépa)
mađarski: palacsinta
talijanski: crespella
latvijski: pankūka
litavski: Lietiniai blynai
makedonski: палачинка
crnogorski: палаћика (palačinka)
norveški: pannekake
poljski: naleśniki
portugalski: crepe
ruski: блины (bliny)
srpski: палачинка/palačinka
slovački: palacinka
slovenski: palačinka
švedski: pannkaka/plätt
turski: krep, akıtma
ukrajinski: млинці (mlyntsi, nalysnyky)


Osnovne sestavine palačink so vedno moka, jajca in mleko. Moka je lahko navadna bela, ajdova ali koruzna brezglutenska. Tem sestavinam se najpogosteje dodaja slatina, sol, ki poudarja okuse, sladkor in po želji cimet, ingver, kakav, razni likerji ali rum. Priporoča se tudi dadajanje razstopljenega masla, da bi bilo čim manj maščobe potrebne za pečenje, hkrati pa maslo v zmesi razbije poznan vonj in nežen "kremasti" okus.

Pri nas se palačinke najpogosteje polnimo z:
- raznimi vrstami marmelade
- skuto
- orehi, lešniki, mandeljni
- čokoladnimi namazi
- sadjem
- jajčnimi ali vinskimi omakami
- stepeno sladko smetano
- limoninim sokom in sladkorjem
- citrus curt-om (krema iz citrusov in jajc)
- karamelnimi omakami
- sladoledom


Poleg klasičnih namazov, sta tukaj še dva odlična namaza, ki nekoliko odstopata od klasike:

NAMAZ IZ BUČNIH SEMEN IN BUČNEGA OLJA

Sestavine:
- 100 g bučnih semen
- 2 žlici sladkorja
- ščepec soli
- bučno olje

Vse sestavine zmiksamo v blenderju, tako da dobimo gosto pasto.


ČOKOLADNI MOUSSE

Sestavine:
- 100 g temne čokolade
- 200 g sladke smetane

Zagrejem 100 g smetane, ter v njej raztopim čokolado. Počakam, da se ohladi, nato stepem preostalo smetano in ji dodam ohlajeni ganasche.


Seveda, pa moramo najprej speči palačinke. Pravijo, da za palačinke vedno kombiniramo določeno količino moke - dvojno količino tekočine + jajca + maslo + liker/rum po želji + sladkor po želji + sol. Gotovo zmes za nekaj ur postavimo v hladilnik, da moka vpije vso potrebno količino tekočine.

PALAČINKE

Sestavine:
- 200 g gladke moke
- 400 ml mleka + slatine
- 3 jajce
- ščepec soli

Jajca stepem, dodam moko, mleko, slatino in sol, ter sestavine dobro premešam. Na koncu primešam še stopljeno maslo in zmes postavim v haldilnik.

Palačinke na z obeh strani zlato - rjavo popečem v ponvi.

NJAAAAAMI!






Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Meni je pa vsec, da ni prevec tem o teku, da nimam slabe vesti zaradi lenobe. Namesto palacink veckrat naredim smorn, dosti manj dela.
    Sicer pa kakor za koga, vsem zelim dober TEK.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha, tota s slabo.vesjo je dobra. Ja, tut jaz bi veckrat delala smorn, a ga "bojda" ne obvladam 😜😜, ker to mora bit pečeno v malih rundah in povsem na drobno razdrobljeno (tak me to najmlajsi uči, jihihi)! Lep teden še naprej!

      Izbriši