sobota, 10. februar 2018

VAJE NOTRANJE NEGE

Sprostilna meditacija Nei Yang Gong je ena izmed najbolj razširjenih metod vadbe sprostitve na Kitajskem. Ker je zelo lahkotna meditativna vadba, je primerna za vsakogar. Krepi notranje organe, učinkovito odpravlja stres, izboljšuje prebavo in spanje. Vadite lahko stoje, leže na hrbtu ali boku. Bistvo tehnike je kombiniranje dihanja z neslišnim ponavljanjem zdravilnih besed. Dihati morate trebušno, ko boste vajo bolje obvladali, pa se med dihanjem osredotočite na točko pod popkom.

Dihajte skozi nos. Sprva nekaj minut na sprostilen, naraven način. Ko začnete vdihovati v območje trebuha pod popkom, položite konico jezika na zgornje nebo in hkrati izgovorite v sebi neslišno besede ”Jaz sem”. Potem za trenutek zadržite zrak in neslišno izgovorite ”Miren in”. Nato pustite, da jezik zdrsne navzdol in se dotika spodnjega neba, med izdihom neslišno izgovorite še besedo ”Sproščen.”


Vajo ponavljajte od 15 - 30 minut. Če imate težave s srcem ali visokim pritiskom, ne zadržujte dihanja. Preprosto pustite, da si vdih in izdih spontano sledita ter uskladite izgovarjanje besed z vdihom in izdihom.



Print Friendly and PDF

2 komentarja: